Kompania franceze do të ndërtojë parkun fotovoltaik të Spitallës, Balluku: Gur kilometrik për sektorin elektroenergjetik

Kompania franceze “Voltalia” ka fituar garën për të ndërtuar parkun fotovoltaik të Spitallës, me ofertën 29.89 euro për megavat. Ajo ishte në garë me kompaninë kineze, “Universe Energy”, e cila ofroi çmimin 46 euro për megavat.

Ministrja Belinda Balluku e cilësoi këtë hap, si një gur kilometrik në sektorin elektroenergjetik dhe një hap më pranë vizionit dhe synimit për ta bërë Shqipërinë eksportuese të energjisë së rinovueshme.

Në garë ishin 5 kompani të mëdha që dhanë ofertat e tyre për ndërtimin e parkut fotovoltaik të Spitallës dhe dy prej tyre kaluan fazat e kualifikimit, një franceze dhe një kineze, që përmbushën kushtet.

“Me hapjen e këtij ankandi, kemi ecur me mbështetjen shumë të vyer të BERZH, për të sjellë një rezultat sa më transparent. Pasi është mbyll afati i dorëzimit të ofertave në 1 shkurt, ne kemi pasur mundësi të shohim ofertat nga 5 kompani të mëdha me eksperiencë në botë. këto ankande shteti nuk angazhohen për të vënë në dispozicion tokën, por janë investitorët që e sjellin paketën, dhe në një garë të pastër shpallim fituesin”, tha ministrja Belinda Balluku.

70% e energjisë që do të prodhohet në parkun fotovoltaik të Spitallës do të blihet nga OSSH, me një çmim të favorshëm dhe 30 megavat do të jetë në treg të lirë, duke përdorur bursën e ngritur.