Kontrollet në qendër të Tiranës, OSHEE padit 11 abonentë, vidhnin energjinë përmes skemës “urë” në matës

fotooo
Skema më e përdorur është manipulimi i matesit përmes sistemit “urë”, pra kalimi i telit blu (shih fotot) në pozicion të tillë që matësi të regjistrojë 80% më pak konsum.

Gjatë kontrolleve në javën parë të tetorit u zbuluan 11 raste. Bie në sy fakti se vjedhja e energjisë elektrike ka ndodhur në objekte që ndodhen në qender të Tiranës (rr.Elbasanit, ish-Bllok, 21 Dhjetori, etj.)
Mes të proceduarve është një subjekt privat (furre buke), i cili kishte manipuluar matësin.

“Kontrollet vijojnë normalisht dhe nuk tolerojmë askënd. I bëjmë apel abonenteve të zgjedhin rrugën ligjore, pagesën e faturave (në pamundësi, skemat me këste), dhe jo të abuzojne”, tha z. Klevis Jahaj, drejtor i Drejtorisë Rajonale OSHEE Tiranë.

Në zbatim të nenit 137 te Kodit Penal ndëshkohen ata persona që:
Vjedhin energjinë elektrike dhe dëmtojnë matësin. “Çdo ndërhyrje tjetër e paligjshme dhe e paautorizuar në sistemin e matjes apo në rrjetin elektrik me qëllim përfitimi të paligjshëm, përbën vepër penale dhe dënohet me burgim deri në tre vjet”, thuhet në nenin 137.